Kaj lahko storimo za boljše ocene v šoli

V današnjem pogovoru v oddaji Dobro jutro na RTV Slovenija sva se s Katjo Tratnik pogovarjali o tem, zakaj nastopi tesnoba ob zaključku ocenjevalne konference in kaj lahko vsi skupaj naredimo za to, da bi imel otrok v šoli boljše ocene.

Povzetek pogovora o tem, kaj storiti za boljše ocene

Kaj storiti, ko starši izvemo za slabe ocene?

Pretirano čustvena in razburjena reakcija ni priporočljiva. Dobro je, če se z otrokom pogovorimo v mirnem tonu in poskušamo najti razloge, ki so pripeljali do slabih ocen. Koristno je tudi čim bolj sodelovati s profesorji. Pri tem je pomembno, da z učitelji ali profesorji dejansko sodelujemo, ne pa da jih nemudoma obtožimo za otrokov učni neuspeh. Če šola nudi možnost dostopa in uporabe eAsistenta, potem nam tudi to lahko prihrani številna presenečenja.

S kakšnimi ukrepi do boljših ocen?

Starši lahko vplivamo na otroka z delovnimi navadami. Tako, kot postane prosti čas navada, kot postanejo navada čas za treninge in za zabavo, postane navada tudi čas za učenje in domače naloge. Pomagamo si lahko tudi z grafično ponazoritvijo organizacije dnevnega časa, saj otrok pogosto dojema čas za učenje v mnogo večjem obsegu, kot je to realno. Naredimo plan učenja. Vsekakor pa ni naloga staršev, da bi se učili skupaj z otrokom.
Prisotnost staršev pri domačem učenju je priporočljiva v prvi triadi. Z vsako naslednjo triado pa naj bi otrok postajal vse bolj samostojen.

Arhiv RTV Slovenija

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.