Menda je učenje zabava. Mar res?

Poletje, kopalke, izklesano telo. Nič lažjega! Za lep trebušček je dovolj, da pojemo nekaj kapsul in … voilà, že smo zapeljivi. No, jaz v te stvari nekako ne verjamem. Tako kot se moramo potruditi za zdravo in lepo telo, delati vaje in pri tem biti vztrajni, je enako pravzaprav pri vseh stvareh v življenju. To velja za šport, glasbo, dramsko igro, kuhanje in ja, tudi za učenje.

Tabletka za učenje

Postali smo površna družba, ki želi samo še instant rešitve. Na trgu je nepregledna množica izdelkov in storitev, ki obljubljajo hitro in enostavno rešitev vseh težav tega sveta. Ker smo ljudje po naravi takšni, da nam je udobje ljubše od napora, je popolnoma razumljivo, da radi posegamo po rešitvah, ki od nas ne zahtevajo veliko truda in sprememb.

Posebej v zadnjih letih je postalo moderno oglaševanje načinov in bližnjic (težko bi jim rekli metode) za učenje. Super! Čestitam tistim, ki so prepričani, da je učenje zabava in preprosta stvar. Morda se kdo ne bo strinjal z menoj. Tudi prav. Ampak sama verjamem v to, da je učenje delo, da je za vsak uspeh potrebno garanje in da se lahko s trudom in z vajo naučimo boljših načinov in strategij učenja, ustvarjalnega mišljenja pa tudi koncentracije. Zato je prav, da otrokom preprosto povemo, da je učenje njihovo delo.

Ker pa je poletje, ker je vroče, ker reke, potočki, jezera in morje vabijo stare in mlade, naj otroci uživajo v počitnicah!

Aja, čudežne tabletke ali napoja za učenje pa, kolikor vem, farmacevti še niso zvarili.

Naslovna fotografija: Sergio Pavlishko