Otrok in neuspeh – vsakemu od nas mora kdaj spodleteti

V reviji Lisa je objavljen moj članek z naslovom “Včasih mora otroku tudi malo spodleteti“. Verjetno je marsikdo prepričan v to, da besedi otrok in neuspeh sploh nista združljivi. Vendar je neuspeh lahko tudi koristen za razvoj otroka. Zakaj? Preberite več o tem v priloženem članku.

Povzetek članka

Za vse tiste, ki celotnega članka ne boste prebrali, je tu kratek povzetek.

  • Slab šolski uspeh ali slabe ocene pri enem od predmetov so neuspeh, vendar so hkrati tudi priložnost za dobro življenjsko lekcijo. Pri tem je pomembno predvsem to, da se najprej osredotočimo na odpravljanje tistega, kar dela narobe otrok. Pogosto se namreč skrbni starši najprej vprašamo, kaj sami delamo narobe.
  • Življenje je polno neprijetnih situacij. Vsak dan ste soočeni s številnimi situacijami, v katerih se slabo počutite in narobe bi bilo misliti, da otroka lahko popolnoma zaščitite pred neugodjem. Dvakrat premislite, preden se pričnete v šoli prepirati z učiteljem ali učiteljico o tem, da se vaš otrok zadosti ali celo preveč uči.
  • Ob neuspehu otroka se morate tudi nečesa naučiti. Za vas je namreč pomembno, da znate otroku postaviti ustrezna vprašanja o tem, kakšno vlogo je imel on (ona) pri tem neuspehu, kaj je spoznal iz tega neuspeha in kaj bo prihodnjič naredil drugače, da se neuspeh ne bo ponovil.

Naslovna fotografija: Michael