Otrok, pisanje na roko in koncentracija

Na spletni strani Za starše je objavljen moj prispevek z naslovom Čudežna moč pisanja na roke. V nadaljevanju lahko preberete povzetek, ki govori o tem, kako pomembno je, da otrok obvlada tudi pisanje na roko.

Dejstvo je, da otroci vse bolj uporabljajo tiskane namesto pisanih črk. Veliko otrok ima tudi težave s pisanjem in branjem pisanih črk.

Vedeti je treba, da so znanstveniki odkrili, da je učenje pisanih črk izredno pomembno za urjenje možganov na področju funkcionalne specializacije, to je sposobnosti človeka za optimalno učinkovitost. Ob učenju pisanih črk možgani povežejo občutke, nadzor gibov in razmišljanje. Učenjem pisanih črk aktivira več področij kot tipkanje ali zgolj opazovanje črk.

Za pisanje čitljivih pisanih črk je potrebna kontrola fine motorike prstov na rokah, zbranost, pozornost in razmislek o tem kaj in kako bomo to naredili. Potrebna je vaja. Pisanje pisanih črk aktivira področja v možganih, ki pri tipkanju na tipkovnico ne sodelujejo. Pisanje besed v smiselnem kontekstu, v nasprotju s tem, da pišemo samo tako, kot bi risali predmete, povzroča precej več in večjo aktivacijo mnogih predelov v obeh možganskih poloblah. V primerjavi s tiskanimi črkami, je pisanje pisanih črk še bolj koristno, ker so gibi zahtevnejši, črke so manj stereotipne, zahteve vizualnega prepoznavanja pa so širše.

Pisanje na roko je pomembno pri učenju

Eden od najboljših načinov za učenje in pomnjenje novih informacij je, da izpisujemo na roke. Tako si zapomnimo več in bolj trajno.

Pisanje na roko pomaga zbistriti misli. Pozitivni učinki pisanja na roke so dokazani pri učenju tujih besed in pri priklicu informacij iz spomina. Ljudje, ki svoje cilje zapišejo imajo 33 % več možnosti, da jih bodo uresničili.

******

Celoten članek si lahko preberete tukaj:

Naslovna slika: Unsplash