Razvijanje učnih spretnosti

Vse se začne doma, tudi učenje

Starši smo otrokovi prvi učitelji. Za uspeh v šoli je dobro, da otrokom pomagamo že pred vstopom v šolo, vendar nikoli ni prepozno.

Nekaj splošnih napotkov za spodbujanje veselja do učenja

Mlajšim otrokom vsak dan berite na glas. Tudi takrat, ko otroci znajo brati tekoče, lahko berete drug drugemu na glas. Določite družinski čas za branje, takrat druge aktivnosti niso dovoljene.
Pripovedujte zgodbe. Otrok naj ugiba, kakšno je nadaljevanje zgodbice.

foto: Mabel Amber

Otroci naj veliko rišejo in pišejo. To jim pomaga najprej pri učenju črk, kasneje pa je to ena od ključnih veščin aktivnega učenja.

Omejimo čas gledanja TV in elektronike na splošno. Nikar ne prepovedujte telefona in računalnika ali igranje igric. Načrtujte, katere oddaje boste gledali. TV glejte skupaj z otroki, sprašujte jih o vsebinah na TV, glejte izobraževalne programe. Na računalniku se jim pridružite, da boste točno vedeli, kaj otrok počne. Naredimo urnik oziroma postavimo časovni meje pri gledanju TV in igranju video iger. Bodimo sami vzor otrokom, otroci pogosto posnemajo svoje starše. Pri gledanju TV in igranju igric se jim pogosto pridružimo, ko ne moremo tega početi skupaj, je prav, da vemo, kaj gledajo.

Otrokom pomagamo, da se naučijo pravilne, učinkovite in varne rabe interneta. Pogovorimo se o morebitnih nevarnostih in pasteh. Otrok nam mora zaupati, zato ne bodimo policaji, ampak vzpostavimo odprt in zaupen odnos.

Pri zgodnjem učenju matematike lahko uporabimo tudi domača opravila – razvrščanje perila, merjenje količin za kuharske recepte in pretvarjanje, opazovanje vremenskih pojavov in merjenje količine padavin. Najstniki naj vam pomagajo načrtovati in iskati podatke za načrtovanje družinskih počitnic ali pri iskanju nasvetov za beljenje in vrtnarjenje.

Spodbujajte družinske pogovore, igrajte družabne in športne igre skupaj, naredite lutkovno predstavo.

Spodbujanje odgovornosti in samostojnega dela

Odgovornost in samostojnost pri delu sta pomembni lastnosti za uspeh. Nekaj predlogov za pomoč otrokom, da bo razvil te lastnosti:
Na prvem mestu so postavljena pravila, pri katerih moramo vztrajati. V vsakem domu morajo biti razumna pravila, na katera se otroci lahko zanašajo. To jim daje tudi občutek varnosti. Nekoliko starejši otroci naj nam pomagajo pri postavljanju pravil, vi pa poskrbite, da jih bodo dosledno upoštevali.
Otroku jasno povemo, da mora prevzeti odgovornost za stvari, ki jih počne, tako v šoli kot doma. Na primer: otroka ne branimo avtomatično, če nam učitelj pove, da pogosto zamuja in moti pouk. Vprašajte, kakšna je otrokova plat zgodbe. Če je obtožba resnična, mora otrok prevzeti posledice svojega vedenja.

Članek v Sodobni mami.