Spet bo šola – začnimo šolsko leto z manj stresa

Počitnice. Ko sem bila še otrok, so se mi zdele počitnice neskončno dolge. Danes se menda tudi otrokom počitnice več ne zdijo dolge. Takrat nismo imeli tablic, mobijev, računalnikov, še TV smo bolj malo gledali. Podili smo se naokrog in zvečer utrujeni in včasih tudi umazani padli v posteljo. Poletja so bila prijetna, običajno ne prevroča, ravno prav. Tako kot vsi otroci sem se tudi jaz veselila počitnic, ampak tudi vrnitev v šolo me ni preveč skrbela. Šola je bila mesto druženja. Spet smo se srečali s sošolci, veliko stvari smo si morali povedati, pa tudi učenje se mi ni zdelo preveč grozno.

Počitnice se počasi iztekajo za otroke, starše, učitelje, skratka za vse, ki moramo nazaj na delo in v šolo. Kako se bomo letos spopadli s koncem počitnic in vrnitvijo v šolo in v službo tako, da bo čim manj stresa in neprijetnosti?

Verjetno zelo različno, ker smo med seboj različni in to je dobro. Nekaterih ne skrbi preveč, med tem ko se drugi otroci in njihovi starši soočajo s strahom in zaskrbljenostjo.

Začetek šolskega leta brez stresa
Nekaj preprostih priporočil za to, da bi se letos šola začela brez stresa (foto: Sergey Klimkin)

Nekaj namigov za mirnejši začetek šolskega leta za družine

  • Vedno je dobro, da zaključimo počitnice doma. Če smo bili kje na dopustu, se vrnimo domov vsaj nekaj dni pred prvim šolskim dnem. V miru razpakirajmo, operimo kupe brisač in perila, malo pospravimo, se sprostimo doma, preden se vrnemo na delo in v šolo. Če se vrnemo zadnji dan pred začetkom šole in moramo naslednji dan že v službo, to doživimo kot pravi šok – podobno kot če bi skočili v ledeno vodo.
  • Preglejmo, katere šolske potrebščine so še uporabne od lanskega leta in pravočasno kupimo vse, kar otrok potrebuje za šolo. Tudi vrstam in slabi volji v trgovinah se bomo na ta način izognili.
  • Približno en teden pred začetkom pouka začnemo uvajati novo rutino. Med počitnicami gredo otroci običajno kasneje v posteljo, zjutraj jim ni treba zgodaj vstati. Da bi jim olajšali začetek šolskega leta, začnemo s spremenjenim urnikom odhoda v posteljo in vstajanja že prej. Tako bo vsej potekalo bolj gladko in z več dobre volje.
  • Poleti, ko je vroče, je tudi čas za obroke nekoliko drugačen kot med letom. Zato je zdaj pravi čas, da tudi čas obrokov počasi začnemo prilagajati obveznostim med šolskim letom.
  • Skrajšajmo čas, ki ga otroci preživijo pred različnimi zasloni. Skupaj z otroki naredimo urnik za gledanje TV in uporabo računalnika. Če urnik naredimo že pred koncem počitnic in bodo pri tem sodelovali tudi otroci, bomo imeli manj težav, zavijanja z očmi in prepirov, ko se bo začelo novo šolsko leto. Dobro je, da družinski dogovor tudi zapišemo, saj na ta način zožimo prostor za pregovarjanje.
  • Bodimo otroku zgled in tudi sami manj časa preživimo pred TV. Spodbujajmo selektivno gledanje programov in povejmo, da surfanje gor in dol po programih spodbuja pasivnost. Tudi na TV je precej programov, ki so dragoceno orodje za učenje in zavedanje o svetu okoli nas.
  • Predvsem mlajši otroci se med poletnimi počitnicami »podaljšajo«, zato preglejmo tudi obleke, ki so jim še prav, ostale podarimo, in kupimo, kar otrok ali mladostnik potrebuje. O nakupih se dogovorimo že doma zato, da se ne bomo prepirali v trgovini. Otrokom razložimo, koliko sredstev imamo na voljo za nakup oblek. Če želijo kakšen drag, »dizajnerski« kos, naj prispevajo iz svojih prihrankov ali žepnine.
  • Otroke, ki jih vrnitev v šolske klopi še posebej skrbi, spodbujajmo in ne kažimo še lastne zaskrbljenosti, čeprav nas je morda strah novega šolskega leta, prepirov zaradi učenja in domačih nalog. Otrokom smo najboljše in prvo ogledalo prav starši. Namesto skrbi jim povejmo, da so počitnice sicer čudovite, ampak tudi vrnitev na delo in v šolo ni nobena drama. Spomnite jih, da bodo spet videli sošolce, po šoli pa bodo počeli tudi stvari, ki jih veselijo, na primer šport, tekmovanja, krožki.

Vsem otrokom in staršem želim lep ostanek poletja, predvsem pa miren in blag prehod v novo šolsko leto, veliko veselja in uspehov. Kadar pa ne gre vse tako, kot bi si želeli, ostanimo optimistični. Nikoli ni prepozno, da napake – naše lastne in otrokove – popravimo. Vsi smo samo ljudje.

Če pa se vam zdi, da potrebujete pomoč pri učenju ali vzgoji, vam bom z veseljem pomagala. Poskusite, deluje!

Naslovna slika: Lenka Bečvářová