Strah in trema pred spraševanjem

V reviji Sodobna mama je izšel moj članek o tem, kako ravnati tedaj, ko se pojavita strah in trema pred spraševanjem. Prilagam kratek povzetek in kopijo članka.

Jasno je, da vsi poznamo dobro tremo in strah pred skoraj vsako obliko preverjanja znanja. Nekaj treme niti ne škodi. Problem nastopi tedaj, ko se zaradi treme in strahu pričnemo tresti, potiti ali celo bruhati. Takšen strah pred spraševanjem ali preverjanjem znanja lahko obravnavamo kot resen problem.

Neznanje

Trema je pogosto posledica nezadostnega znanja. To ne pomeni, da se otrok ni čisto nič učil – saj potem najbrž tudi ne bi imel treme. Premalo ali napačno se je učil. Takšne težave lahko hitro in učinkovito popravimo že z ustreznimi tehnikami učenja in primerno organizacijo časa za učenje.

Strah pred neuspehom

V prvih letih življenja strah pred neuspehom ni pretirano prisoten – običajno se pojavi šele ob vstopu v šolo. Negativna samopodoba nastopi ob kritiki napak ali zasmehovanju s strani sošolcev. Učenje se iz nečesa naravnega spremeni v nekaj, kar je še najbolj primerljivo z neprijetnimi opravili. Za odpravljanje treme v teh primerih imamo na voljo nekaj preprostih orodij, ki jih lahko preizkusite sami, ali pa se obrnete za pomoč na nas.

Nekaj preprostih ukrepov za umiritev:

  • nadzorovano globoko dihanje;
  • napenjanje in sproščanje mišic;
  • ponavljanje pozitivnih, pomirjujočih misli;
  • fizična aktivnost.

Več v priloženem članku.