Učenje in vzgoja – s katerimi težavami se najbolj pogosto srečujejo sodobni starši

V intervjuju za revijo Lisa sem odgovarjala na vprašanja o tem, kakšne težave sodobnim staršem povzročata učenje in vzgoja. Celoten intervju si lahko preberete tukaj ali v priloženem dokumentu. Za tiste, ki imate bolj malo časa, prilagam samo seznam glavnih vprašanj.

Sodobni starši, učenje in vzgoja – intervju za bralce revije Lisa

Kratek povzetek intervjuja (Manja Kristanc):

 • Katere napake pogosto delamo starši?
  Starši smo danes pod velikim pritiskom. Od nas se pričakuje, da bomo kupili vse najdražje tehnične in modne artikle, da bomo ves čas na voljo sodelavcem, da bo doma vse pospravljeno in urejeno. Včasih tega pritiska ne zmoremo več in samo še kričimo. Seveda s tem ničesar ne dosežemo. Prej nasprotno – poslabšamo situacijo.
 • Kakšen najstnik je res problematičen?
  V bistvu niso problematični najstniki, ampak le njihovo vedenje in pomanjkljive ali povsem odsotne delovne navade. Z resničnim poslušanjem njihovih interesov, problemov in stisk, lahko dosežemo manj naporen dialog. Velik problem pa so tisti najstniki, ki pretiravajo z alkoholom, ki so nagnjeni k samopoškodovanju in podobno.
 • Ali so pomembni predvsem trenutni pogledi staršev na učenje in vzgojo, ali temelji iz otroštva?
  Meje, ki smo jih na področju vzgoje postavili otroku že v zgodnjem otroštvu, so izjemno pomembne. Prav tako delovne navade, povezane z učenjem.
 • So starši otrokovi prijatelji?
  Ne, starši so za otroka avtoriteta. Otrok spoštuje avtoriteto zaradi lastnosti, ki jih ima starš, zaradi vedenja, vrednot in osebnosti.

Več: